Parisuhteesi saattaa tuntua joinain päivinä hyvältä ja taas toisina se askarruttaa sinua: Onko tämä parisuhde hyväksi minulle? Olenko oikeassa parisuhteessa? Teenkö minä asioita väärin, vai onko syy kumppanissa?
Syitä on varmasti niin monta kuin parisuhteita, eikä yhtä ainoaa oikeaa vastausta ole olemassa ja ainahan voi käydä tekemässä rakkaustestin, vaikka hyvin vuoksi.
Tietyt yleiset merkit voivat kuitenkin viestiä siitä, että parisuhteenne ei ole kunnossa tai olet todella toksisessa eli myrkyllisessä parisuhteessa. Tässä artikkelissa esittelemme 12 eri merkkiä, joista voit tunnistaa huonon parisuhteen.
1. Ette käänny toistenne puoleen henkistä tukea kaivatessanne
Jokaisella meistä on hetkiä, kun kaipaisi emotionaalista tai henkistä tukea arjen keskellä. Tuen kaipuu voi johtua työstressistä, murheista tai ihan yleisesti vain huonosta päivästä tai pahasta mielestä.
Hyvässä ja terveessä parisuhteessa pystyy puhumaan kumppaninsa kanssa tämän tyyppisistä ongelmista ja avautua siitä, mikä mieltä painaa. Hyvässä parisuhteessa saa myös tukea, välittämistä ja kuuntelua ongelmistaan puhuessa. Minkälainen tilanne teillä on?
Avaudutko kumppanillesi, kun kaipaat kuunteluseuraa vai soitatko aina ystävällesi ensin? Miten kumppanisi tekee, kun hän kaipaa tukea? Mikäli avaudutte tai käännytte aina jonkun toisen puoleen kuin oman kumppaninne, voitte olla huonossa parisuhteessa.
2. Sinulla on tarve muuttua toisen vuoksi
On täysin luonnollista, että uudessa parisuhteessa kumppanit pyrkivät oppimaan toisen tavoille ja ainakin jollain asteella oppia tykkäämään siitä, mistä toinenkin. Mikäli kumppanillesi jokin laji on todella rakas ja tärkeä harrastus, voi sitä mennä kokeilemaan yhdessä toisen kanssa puhtaasti jo kunnian ja välittämisen osoituksena.
Ongelma muuttumisesta kuitenkin tulee, jos huomaat muokkaavasi arvojärjestystäsi toisen vuoksi. Jos huomaat, että jatkuvasti mietit, mitä kumppanisi ajattelee sinusta tehdessäsi sitä tai tätä, ja pelkäät hänen arvostelevan tapojasi toimia, voi olla hälytyskellojen aika soida.
Kenenkään ei tulisi muuttua perin pohjin kumppanin takia, vaan rakastava kumppani hyväksyy sinut sellaisenaan.
3. Joudut puolustamaan kumppanivalintaasi lähipiirillesi
On normaalia, että kaikki lähipiirissäsi eivät tykkää kumppanistasi yhtä paljon kuin sinä itse. Mikäli kuitenkin ystäväsi ja perheesi vakavasti kyseenalaistavat kumppanivalintasi, ei se ole hyvä merkki.
Etenkin, mikäli he epäilevät kumppanivalintasi olevan huonoksi sinulle tai tulevaisuudellesi, on sinun syytä tutkia valintaasi.
Lähipiirisi tahtoo sinulle vain hyvää, etkä varmasti tahdo laittaa välejä poikki heidän kanssaan uuden kumppanin vuoksi. Vaikka loppujen lopuksi päätös kumppanistasi on sinun, anna lähipiirillesi mahdollisuus ilmaista mielipiteensä – ja kuuntele heitä.
4. Haistat palaneen käryn
Mikäli epäilet, että jokin on pielessä, luota vaistoosi. Mikäli kumppanisi salailee viestejään, pitää puhelintaan aina äänettömällä eikä kerro minne ja ketä hän on menossa tapaamaan illalla, anna hälytyskellojen soida ja kuuntele niitä.
Vaikka et olisikaan yksityisetsivä, on tällaisessa tilanteessa syytä luottaa vaistoonsa. Joskus puoliso on löytänyt viestejä eri deittisivustoilta kumppaninsa sähköpostilaatikosta.
Terveessä ja hyvässä parisuhteessa ei kummallakaan ole tämänkaltaista salattavaa (synttärilahjayllätykset ovat eri asia!). Kuuntele siis itseäsi, ja ryhdy toimiin ennen kuin tulet pelatuksi.
5. Kumppanisi tekee aina kaikki päätökset
Mikäli huomaat olevasi parisuhteessa, jossa kumppanisi päättää aina kaiken ja teette vain sellaisia asioita, jotka häntä miellyttää, saatat olla ajautunut huonoon parisuhteeseen.
Parisuhteen ei koskaan pitäisi olla esimies-alainen-suhde vaan kompromisseja sisältävä kahden tasavertaisen ihmisen liittoututuma. Mikäli siis näette aina vain hänen ystäviään ja teette aina niin kuin hän tahtoo, on syytä pohtia, oletko sittenkään oikeassa parisuhteessa.
6. Makuuhuonelämänne on olematonta
Jokaisessa parisuhteessa on joskus kuivempia ja hiljaisempia kausia, ja aina ei arjen kiireen keskellä ehdi ja muista huomioida toista fyysisesti. Mikäli kuitenkin hiljaiselonne on jatkunut pidempään, voi olla syytä huoleen. Jokainen romanttinen parisuhde tarvitsee myös fyysistä läheisyyttä pitkällä tähtäimellä.
Romanttinen parisuhde ilman fyysistä läheisyyttä toimii vain todella harvoin. Ota siis asia rohkeasti puheeksi ja kokeilkaa jotain uutta. Mikäli kuitenkin tuntuu, että olet jo yrittänyt tehdä kaikkesi asian eteen, voi olla syytä myöntää, että parisuhteenne ei ole hyvässä tilassa.
7. Kontrollointi ei kuulu parisuhteeseen
Saatko nähdä vapaasti ystäviäsi vai vain, jos kumppanisi antaa luvan? Kontrolloiko hän menojasi, raha-asioitasi tai pukeutumistasi? Tämä ei ole terve tapa toimia. Vaikka olette parisuhteessa, olet oma itsenäinen ihminen, jolla on oikeus päättää omista asioistaan.
Hyvä parisuhde rakentuu kahden aikuisen, itsenäisen ihmisen yhteiselle elämälle. Toisen käytöksen kontrollointi ei kuulu mitenkään hyvään parisuhteeseen. Kontrolloiva käytös ei ole mikään pieni seikka, vaan se tulee aina ottaa vakavasti. Mikäli siis huomaat kontrollointia, on syytä tehdä asialle jotain.
8. Kritiikki ei kuulu parisuhteeseen – edes leikin varjolla
Heittääkö kumppanisi vitsiä jenkkakahvoistasi? Tai kutsuuko hän sinua matalapalkkaiseksi siksi, että itse tienaa paremmin? Tällaiset heitot, vaikka ne olisivatkin tarkoitettu vitsiksi, ovat todella myrkyllisiä parisuhteessa. Parisuhteen tulisi rakentua terveelle, ja toista kannustavalle kanssakäymiselle.
Kenelläkään, edes puolisollasi, ei ole oikeutta kritisoida ulkonäköäsi. Tämä ei ole hyväksyttävää edes vitsin muodossa. Vedä tässä siis tiukka raja: Mikäli kumppanisi kritisoi koulutustasi, asuvalintaasi tai kehoosi, on hälytyskellojen aika soida!
9. Olet masentuneempi tai surullisempi kuin mitä olit sinkkuna
Onko parempi olla huonossa parisuhteessa kuin olla yksin? Emme usko tähän. Mikäli voit huonommin nyt kuin ennen parisuhdetta, on asiat pielessä. Samoin on syytä huolestua, jos itsetuntosi on heikentynyt tai sinua ahdistaa parisuhteenne aikana.
Hyvä parisuhde tekee sinut onnellisemmaksi ja parhaassa tapauksessa kohottaa itsetuntoasi. Vaikka parisuhde itsessään ei tuo onnea, tulisi sen täydentää onnellisuuden tunnettasi. Saatat siis olla huonossa parisuhteessa, jos huomaat olevasti surullisempi tai masentuneempi nyt kuin sinkkuna.
10. Joudut varomaan sanojasi
Tuntuuko kotinne siltä, että se olisi räjähdysherkkä miinakenttä? Joudutko jatkuvasti jännittämään, että millä tuulella kumppanisi on ja mistä teemoista uskallat puhua? Johtaako yksikin ”väärä” sana väärällä hetkellä riitaan?
Tällaisella parisuhteella tuskin on tulevaisuutta. Meistä jokaisella saattaa olla huono päivä, mutta mikäli kumppanisi räjähtely ja pienistä asioista suuttuminen on kestänyt jo pidempään, saattaa parisuhteenne olla huonossa tilassa.
11. Hän valehtelee sinulle – ja jää siitä kiinni
Parisuhteeseen kuuluva luottamus rakentuu monille eri seikoille ja totuuden sanominen on yksi sen peruspilareista. Valehteleminen on erittäin negatiivinen asia kaikissa ihmissuhteissa, mutta sen negatiiviset vaikutukset korostuvat etenkin romanttisessa parisuhteessa.
Mikäli kumppanisi jää jatkuvasti kiinni valehtelusta, murentaa sen välillänne olevaa luottamustanne pikavauhtia. Valheen suuruudella ei ole merkitystä – myös pieni valkoinen valhe saattaa tehdä ison särön väleihinne. Valitettavasti valehteleminen on yksi todella painava tekijä huonoa parisuhdetta määriteltäessä.
12. Mietit sitä, oletko huonossa parisuhteessa
Mikäli luit tämän artikkelin saadaksesi varmuutta sille, että olet huonossa parisuhteessa, saattaa se itsessään olla jo merkki huonosta parisuhteesta. Monet huonot asiat parisuhteessa ovat korjattavissa, mutta eivät läheskään kaikki.
Asian myöntäminen voi olla todella kivuliasta, mutta jos jatkuvasti mietit sitä, onko parisuhteenne huono, kannattaa sinun kuunnella omia vaistojasi. Myöhemmin taaksepäin katsoessasi saatat muutoin harmitella, että et uskonut ilmassa olleita merkkejä jo aikaisemmassa vaiheessa.