
Ihmissuhteet ovat kuin farkut: jos ne eivät istu, ne eivät tee sinua onnelliseksi. On olemassa monenlaisia suhteita, sillä rakkaus ei ole mikään yksi koko, sopii kaikille -tyyppinen asia. Monet ovat kuulleet avoimista suhteista, mutta useimmat ovat ehkä sitä mieltä, että niitä ei todellisuudessa tapahdu tai sellainen ei toimi tosielämässä. Erilaiset deittisovellukset tarjoavat kyllä suhteen ulkopuolisia kumppaneita, mutta tällöin kyse ei välttämättä ole avoimesta suhteesta.
Mikä on avoin suhde?
Avoimet suhteet ovat suhteita, joissa toinen tai molemmat kumppanit voivat harjoittaa seksiä ja joskus emotionaalisia kiintymyksiä muiden ihmisten kanssa. Avoin suhde on sellainen, jossa molemmat osapuolet eivät seurustele yksinomaan toistensa kanssa. Toisin sanoen kummallakin on avoimesti lupa harrastaa seksiä tai olla romanttisessa suhteessa muiden kumppaneiden kanssa.
Avoimet parisuhteet eivät ole sama kuin swing eli parinvaihto, jossa kumppanit harrastavat seksiä muiden kanssa ja joissa suhteet ovat puhtaasti seksuaalisia. Ne eroavat myös polyamoriasta, jossa kumppaneilla voi olla useampi kuin yksi sitoutunut suhde kerrallaan. Avoimia ihmissuhteita pidetään usein eräänlaisena keskitienä swingin ja polyamorian välillä.
Avoimen suhteen tyypit
Avoin suhde sopii aviopareille, sitoutuneille pareille ja satunnaisille pareille, joilla on suostumus joko:
- Tavata rennosti ihmisiä avioliiton tai suhteen ulkopuolella
- Pyrkiä romanttisiin suhteisiin avioliiton tai suhteen ulkopuolella
- Heillä on fyysinen suhde avioliiton tai suhteen ulkopuolella
Rehellisyys ja avoin suhde kuuluvat erottamattomasti yhteen
Ainoa tapa saada avoin suhde toimimaan, on että molemmat ovat täysin rehellisiä toisilleen. Kuten yksiavioisessa parisuhteessa, määrittelette suhteen keskustelemalla siitä, mihin olette molemmat tyytyväisiä. Yksinäisyys parisuhteessa on tavallista, koska yhteyttä ei välttämättä ole.
Avoin suhde perustuu keskinäiseen kunnioitukseen, avoimeen viestintään ja täydelliseen rehellisyyteen. Onnistuneen suhteen tunnusmerkki on, että pystyy kertomaan toisilleen mitä tahansa.
Avoin suhde ei ole mikään pikakorjaus
Olemme kaikki nähneet että pariskunta saa vauvan vain yrittääkseen korjata parisuhteensa, mutta se ei koskaan toimi. Jos suhde on tuomittu epäonnistumaan, mikään ei voi korjata sitä, koska sen ei yksinkertaisesti ole tarkoitettu jatkuvan. Yksinäisyys eron jälkeen voi tuntua joskus musertavalta.

Aivan kuten ei vauvakaan, avoin suhde ei voi pelastaa epäonnistunutta yhteyttä kumppaniisi. Itse asiassa avoimen suhteen aloittaminen todennäköisesti tuhoaa sen. Jos haluat, että avoimella suhteella on mahdollisuuksia menestyä, sinun on ensin luotava vahva ja tukeva perusta.
Avoimien suhteiden edut
Ihmiset haluavat olla avoimessa suhteessa monestakin syystä. Ensimmäinen, jota monet ajattelevat, on seksuaalinen tyytyväisyys. Ihmiset nauttivat uutuudenviehätyksestä seksuaalisuuden suhteen, ja me kaikki kaipaamme sitä jossain vaiheessa. Uusi kumppani on loistava tapa tyydyttää uusien seksuaalisten kokemusten kaipuu.
Onnistuneisiin avoimiin suhteisiin ryhtyvillä ihmisillä on myös vahvat kommunikaatiotaidot, syventynyt luottamuksen tunne sekä perusteellisesti neuvotellut roolit ja odotukset. On paljon helpompaa täyttää kumppanin tarpeet, jos he kertovat sinulle suoraan, mitä haluavat, sen sijaan, että joudut arvailemaan.
Avoimet suhteet antavat myös ei-yksiavioisille ihmisille mahdollisuuden ilmaista tarpeitaan ja identiteettiään ilman pelkoa. Heidän ei tarvitse piilottaa ihastumistaan tai avioliiton ulkopuolisia suhteita ainakaan kumppaniltaan, ja tämä johtaa paljon vähempään emotionaaliseen ahdistukseen.
Avointen suhteiden plussat:
- Lisääntynyt viestintä toiveista ja tarpeista
- Uudet kokemukset ja kiinnostuksen kohteet
- Jännittäviä ja erilaisia seksuaalisia kokemuksia
- Vapaus ilmaista itsesi eri puolia
- Ei paineita täyttää kaikki kumppaninsa tunne- ja seksuaaliset tarpeet
- Loistava tilaisuus käsitellä kiintymysongelmia
- Uusien ihmisten tapaaminen
Avointen suhteiden haitat
- Kateuden ja itsetunto-ongelmien riski
- Mustasukkaisuuden riski, kumppanin kokiessa nautintoa jonkun toisen kanssa
- Sukupuolitautien riski
- Suunnittelemattoman raskauden riski
- Libidon menetyksen riski yrittäessä miellyttää useita kumppaneita
- Uusiin kokemuksiin sukeltamisen pelko
- Stigma, muiden tuomitsevuus
Onko avoin suhde oikea sinulle?
Yleinen skenaario on tämä: muutaman vuoden yhdessä olleelta parista puuttuu intohimo. Toinen tai molemmat kumppanit ihastuvat johonkin toiseen tai toinen aloittaa suhteen. Tällöin kyseessä on ikään kuin puoliksi avoin suhde. Ongelman ratkaisemiseksi he päättävät aloittaa avoimen suhteen.
Tämä ei valitettavasti ole paras tapa. Varsinkin kun kyseessä on uskottomuus, on parempi ratkaista ensin suhteen taustalla oleva ongelma, kuin yrittää peittää se avoimen suhteen avulla. Parempi lyödä kaikki kortit pöytään kuin aloittaa yksipuolinen parisuhde.
Joskus lähestymistapa kuitenkin mahdollistaa sen, että molemmat osapuolet voivat siirtyä kohti avointa suhdetta, jossa on positiivinen näkemys, joka perustuu luottamukseen, rakkauteen ja sitoutumiseen.
Jos vastaat ”kyllä” seuraaviin kysymyksiin, on mahdollista, että avoin suhde voi olla oikea sinulle:
- Oletko sinä ja kumppanisi aidosti kiinnostuneita ei-aviollisuudesta?
- Onko sinulla ja kumppanillasi erilaiset seksuaaliset tarpeet ja/tai suuntautumiset?
- Harkitsetko avointa suhdetta luottamuksen kohdasta (etkä esimerkiksi hajonneen luottamuksen tai uskottomuuden vuoksi)?
- Pystytkö kommunikoimaan avoimesti kumppanisi kanssa?
- Onko sinulla suhde, joka perustuu vankan rehellisyyden ja luottamuksen pohjalle?
- Pystytkö käsittelemään mustasukkaisuutta terveellä tavalla?
Avoimen suhteen strategiat
Vaikka avoimelle suhteelle ei ole asetettu sääntöjä, hyvin kommunikoidut rajat ovat kuitenkin tärkeitä. Yhdessä kumppanin kanssa toimiminen odotusten ja rajojen luomiseksi on hyödyllistä. Tässä muutamia mahdollisia rajoja:
- Seksuaaliset rajat: Onko seksi muiden kumppanien kanssa ok, ja jos on, mihin toimiin olet tai ei ole valmis? Ole mahdollisimman tarkka, mukaan lukien turvaseksiä koskevat käytännöt, kuten kondomit, hammashoidot ja sukupuolitautien seulonnat.
- Emotionaaliset rajat: Mikä tekisi teidät kateelliseksi ja kuinka lähestyä asiaa, jos kateutta ilmenee. Kun keskustelette tunnerajoista, voitte myös keskustella siitä, onko mahdollista olla rakastumatta johonkin seksin jälkeen ja mitä sitten tehdään, jos niin tapahtuu.
- Henkilökohtaiset rajat: Mikä on reilu peli? Ovatko ystävät, työkaverit tai entiset kumppanit rajattu ulkopuolelle? Mitä mieltä olet tuntemattomista ihmisistä?
- Ajan rajaaminen: Kuinka paljon aikaa on sopivaa viettää muiden kumppanien kanssa ja milloin sopii vähentää yhteistä aikaa tutkiakseen aktiivisesti muita suhteita.