Suomessa on aina vain enemmän sinkkuja. Kaupungeissa on enemmän sinkkuja kuin maaseudulla ja jo yli miljoona aikuista asuu yksinään. Ei ole siis harvinaista olla ilman kumppania, päinvastoin.
Sinkkuelämä herättää usein ajatuksia, kuten että olet vahva, kun pärjäät yksin. Voit keskittyä juuri siihen, mikä on sinulle tärkeää ja voit tehdä juuri niin kuin sinua huvittaa. Monella on kuitenkin yksinäistä kaikesta vapaudestaan huolimatta ja he haluaisivat jakaa arkeaan toisen henkilön kanssa.
Tällöin apuun rientävät netin deittisivustot, kuten esimerkiksi e-Kontakti, jolla tuhannet sinkut etsivät sitä oikeaa. Monet deittisivustot ovatkin enemmän hakukoneita kuin selailtavia katalogeja, ja mitä enemmän tietoa itsestäsi niihin syötät, sitä paremmin ne toimivat.
Nettidettailu onkin melko helppo ja nopea tapa tutustua ihmisiin. Vaikka olisi tosi ujo, on helpompaa jutella toiselle tietokoneen välityksellä. Lisäksi nettideittailu onnistuu missä ja milloin vain. Viestejä voi helposti lähettää vaikka kesken työpäivän deittisovelluksen kautta. Tarvitaanko enää edes kiusallista face-to-face -deittailua? Onko deittailu siirtymässä kokonaan nettiin? Ei sentään, kasvokkain deittailulla tulee aina olemaan paikkansa, jota nettideittailu ei millään voi täysin syrjäyttää tai korvata. Jos kuitenkin tuntuu, että on liian kiireinen perinteiseen deittailuun, sitten nettideittailu on kokeilemisen arvoinen vaihtoehto.
Deittailu netissä – millaiset säännöt?
Millainen profiili pitäisi itsestään tehdä? Ainakin kannattaa välttää kaikkia kliseitä ja erottua näin joukosta. Sen sijaan, että kertoisit sinulla olevan hyvä huumorintaju, anna sen näkyä tekstissäsi. Omat kiinnostuksen kohteet on hyvä myös kertoa tarkasti hyvällä suomen kielellä, ei puhekielellä. Profiili kun on mainos itsestään, niin kannattaa kertoa omista hyvistä puolistaan kuitenkaan liioittelematta.
Älä kerro itsestäsi kaikkea, ainakaan heti aluksi. Ole kepeä ja hauska, mutta älä röyhkeä. Profiili on kuin mainos itsestäsi. Kerro siis hyvistä puolistasi, mutta älä liioittele. Äläkä missään nimessä valehtele. Lue profiilikuvauksesi kahteen kertaan ennen kuin lähetät sen.
Entäpä kuvan käyttö? Kuva kiinnittää huomion ihan eri tavalla kuin kuvaton ilmoitus. Tilastojen mukaan kuvallisiin ilmoituksiin vastataan kaksi kertaa todennäköisemmin kuin kuvattomiin. Ihmiset kun yleensä tykkäävät visuaalisuudesta. Ajattele mitä itse katsot ensimmäisenä lehdestä. Niinpä. Kuva kiinnittää huomion Kannattaa siis käyttää aina kuvaa, mutta ei liian vanhaa. Jos vaikka tapaatkin fyysisesti netissä tapaamasi henkilön, hän ei varmaankaan arvosta, että profiilikuvasi on ollutkin nuoruudenaikainen. Hänelle saattaa tulla tosi petetty olo. Vaikka et tykkäisikään olla poseerattavana, varmasti löydät jonkun kuvan, jossa olet onnistunut hyvin. Ja jos otat kuvan varta vasten deitti-ilmoitustasi varten, älä poseeraa kuin Instagram-maailman tyypit. Ole luonnollinen.
Miten saamasi vastaukset tulisi käsitellä? Poimi niistä vain sellaiset, jotka kiinnostavat sinua ja unohda loput. Jos vastauksia ei heti tunnu tulevan, älä vaivu synkkyyteen vaan ole kärsivällinen. Parempi saada yksi hyvä vastaus viikossa, kuin kymmenen huonoa päivässä. Jos itse vastaat jonkun toisen ilmoitukseen, voit vaikka kertoa kuinka olet kiinnostunut samoista asioista kuin hänkin. Ole aina kohtelias ja älä vihjaile, liian suoraa toimintaa ei myöskään ole suotavaa harrastaa, se saattaa pelottaa toisen osapuolen kauas pois.
Älä painosta tai hoputa toista osapuolta treffeille. Tapaaminen kasvokkain voi tapahtua vasta pidemmänkin ajan jälkeen, sillä kynnys oudon ihmisen tapaamiseen on suurempi. Nettideittailu kun kuitenkin on eräänlaista peliä ja pelissä on hyvä olla strategia – korosta hyviä puoliasi ja jätä huonot puolesi paljastettavaksi ehkä joskus myöhemmin, kun olette tutustuneet toisiinne paremmin.
On siis luotava itsestään kuva, jossa ei ole mitään liikaa tai liian vähän vaan kaikkea juuri sopivasti. Monet kertovat, että heidän mielestään kiinnostavampia ovat profiilit, joissa on jotain massasta poikkeavaa ja erityistä – on oltava sellainen “persoonallinen vivahde”. Melkoista nuorallakävelyähän nettideittailu on.
Ja jos deittikumppanisi ei tunnukaan sinulle oikealta, kerro se hänelle, mutta tee se hienotunteisesti. Jos te ette olekaan match, se ei tee hänestä yhtään huonompaa ihmistä. Hän ei vain ollut sinulle se oikea, mutta jollekin toiselle hän voi olla unelmien täyttymys.
Edelliset parisuhteet

Kaikilla meillä on menneisyys. Siitä ei kuitenkaan välttämättä kannata mainita heti, vaan ehkä sen keskustelun aika tulee joskus myöhemmin. Entisistä parisuhteista ei siis ole syytä alkaa avautumaan heti uudelle deittikumppanille. Tämä antaa vain sellaisen kuvan, että vertaat uutta kumppania vanhaan etkä olet täysin päässyt yli tuosta vanhasta suhteesta.
Eron jälkeen kannattaakin aloittaa deittailu vasta kun on varmasti päässyt yli edellisestä suhteesta. Tähän voi kulua toisilla pidempään ja toisilla lyhyempään.
Usean ihmisen deittailu yhtä aikaa
Voiko deittailla useampaa henkilöä samanaikaisesti? Tähän kysymykseen jokaisella on oma mielipiteensä ja se herättää varmasti tunteita. Nettideittailu ei kuitenkaan ole ihan samanlaista deittailua, kuin ns. ”normaali” treffeillä käyminen. Kun tapaat jonkun tavallisessa elämässä, jo suhteen alku on erilainen ja voi muodostua vakavaksi tosi äkkiäkin.
Netissä jonkun tavattuasi, tiedät hänestä vain pintaraapaisun verran ennen kuin tapaatte ensimmäistä kertaa. Ei ole mitään takeita että kipinät sinkoilevat, ja kuuluu vain ”klik”. Energianne kohtaavat tai sitten ei.
Siksi useampien henkilöiden deittaaminen samanaikaisesti on ihan hyväksyttävä juttu. Joidenkin kanssa kipinät eivät sinkoile ja huomaatte olevanne täysin eri planeetoilta, ettekä tapaa enää koskaan uudelleen. Ja vastaavasti saatat huomata, että joku on todellinen helmi ja teillä on heti paljon yhteistä. Jostakin saattaa tulla sinulle hyvä ystävä, eikä sen enempää.
Jos teillä tuntuu useampien treffien jälkeen synkkaavan ja suhteenne etenee ilman erityistä vaivaa, kannattaa ehkä lakata tapaamasta muita ja keskittyä vain häneen. Ihastunut mies haluaakin viettää deittinsä kanssa mahdollisimman paljon aikaa.
Työpaikkaromanssi
Vietämme leijonanosan päivästä töissä, joten on ihan luonnollista, jos joskus ihastuu työkaveriinsa. On aina tilannekohtaista, saako ihastukseensa vastakaikua tai päättääkö ryhtyä suhteeseen työkaverin kanssa.
Joku voi ajatella, että romanssiasiat eivät kuulu työpaikalle ja niistä on vain haittaa. Toisaalta hyvän kumppanin löytäminen ei ole helppoa, joten pitäisikö kuitenkin tarttua tilaisuuteen, jos sellainen tulee vastaan? Usein rakastuminen työpaikalla pidetään salassa, sillä sen pelätään vaikuttavan kielteisesti niin työyhteisöön kuin työpaikan ilmapiiriin. Erityisesti pelottavat juorut, ennakkoluulot sekä työtovereiden arvostelu ja moralisointi.
Jos työkaverisi on kiinnostunut sinusta, mutta sinä et hänestä, kerro se hänelle heti väärinkäsitysten välttämiseksi. Kunnioita myös ihastuksen kohteesi tunteita jos hän ei ole kiinnostunut sinusta.
Kestävät suhteet vaativat kärsivällisyyttä, huomiota ja omistautumista. Erityisesti tasapainoilu parisuhteen ja yhdessä työskentelyn välillä vaatii paljon työtä ja tunneälyä. Jos työkaveri kuitenkin tuntuu juuri sinulle sopivalta elämänkumppanilta, miksi kieltää tunteesi? Jos parisuhdetta hoidetaan oikein, on työpaikkaromanssista mahdollista kehittää pitkäikäinen ja tyydyttävä parisuhde.
Toimivaan työpaikkaromanssiin pätevät ihan samat lainalaisuudet kuin missä tahansa muussakin ihmissuhteessa, eli luottamus ja toisen ihmisen kunnioitus ovat hyvän suhteen perustukset.
Jos työpaikkaromanssi ei olekaan menestys, jokapäiväinen kanssakäyminen saattaa olla hankalaa. Välttämätön kommunikointi onnistuu kuitenkin selkeillä ja yhteisesti sovituilla pelisäännöillä. Etenkin juuri eron jälkeen olisi tärkeää sopia kuinka haluatte toisianne kohdeltavan.
Kannattaa kuitenkin aina pohtia työpaikkaromanssin riskit ennen kuin antautuu tunteiden valtaan. Työpaikalla pitää edelleen tulla toimeen entisenkin kumppanin kanssa.
Työpaikkaromanssin hyviä puolia ovat ainakin että kun voi flirttailla työpaikalla, ei tarvitse nähdä vaivaa tämän eteen työajan ulkopuolella. Lisäksi työkaverit tuntevat toisensa jo, joten kovin paljoa ikäviä yllätyksiä toisesta henkilöstä ei paljastu vaan molemmilla on todennäköisesti samanlaiset elämänarvot ja kiinnostuksen kohteet. Ja koska molemmat tietävät työn haasteellisuuden, pikkuasioista ei niinkään tulee riitaa. Tärkeimpänä tietona mainittakoon että tutkimusten mukaan työkavereiden väliset liitot ovat onnellisia.
Miksi deittailussa on hyvä noudattaa tiettyjä sääntöjä?
Nettideittailun sääntöjä on syytä noudattaa, sillä ne lisäävät onnistumismahdollisuuksiasi deittisivustoilla huomattavasti. Nettideittailu on erilaista kuin perinteinen kirjeenvaihto ja siinä pätevät erilaiset säännöt. On hyvä opetella nämä säännöt, niin pärjää pelissä mukana.