Parisuhde ahdistaa – mistä se voi johtua ja mitä tehdä?

Ahdistus parisuhteen alussa

Uusi parisuhde pitää sisällään monia tunteita. Suurimmalla osalla nämä tunteet ovat positiivisia, mutta suhteen alku voi myös ahdistaa. Ahdistuksen taustalla on tekijänä yleensä epävarmuus. Mikäli aiemmista suhteista on jäänyt traumoja, voi olla, että olet epävarma uuden suhteen tulevaisuudesta. Entä jos toinen osapuoli satuttaa minua?

Entä jos hän jättääkin minut yhtäkkiä? Onko hän se oikea minulle vai tulisiko minun jatkaa etsintää? Nämä epävarmuuden täytteiset kysymykset voivat saada sinut ahdistumaan ja se on täysin hyväksyttävää. Muista antaa itsellesi aikaa käsitellä näitä ajatuksia. Hyväksymällä ajatukset ja epävarmuuden, vähennät myös ahdistuksen määrää.

Parisuhteen ahdistuksen oireet

Erilaiset oireet voivat kieliä siitä, että parisuhteesi tai sen tilanne ahdistaa. Aina tilanne ei ole selvä, ja välillä voi kestää pitkäänkin ennen kuin pystyt huomaamaan oireiden liittyvän parisuhteen ahdistukseen. Yksi erittäin selvä oire on levottomuus ja ärsyyntyneisyys kumppanin lähellä.

Mikäli huomaat tiuskivasi kumppanille syyttä, tai kaipaat enemmänkin omaa tilaa kuin kumppanin läheisyyttä, saattaa parisuhteesi ahdistaa sinua. Toinen selvä ahdistuksen oire erosta haaveilu tai sen suunnittelu. Mikäli ajatuksesi harhailevat usein eroon, voi olla, että parisuhteesi ahdistaa sinua enemmän kuin huomaatkaan.

Lisäksi on syytä muistaa, että joillekin meistä tulee fyysisiä ahdistuksen oireita: ihottumaa, vastakipuja, univaivoja tai päänsärkyä. Nämä oireet johtuvat usein siitä, että henkinen ahdistus on niin suurta, että keho rasittuu.

Miten helpottaa ahdistuneisuutta?

Yksi paras keino helpottaa ahdistuneisuutta on puhuminen ystävälle, läheiselle, perheenjäsenelle tai viime kädessä ammattilaiselle. Puhumalla pystyt jäsentämään omia ajatuksiasi ja ymmärtämään omia tuntemuksiasi helpommin. Lisäksi saatat saada kuulijalta kullan arvoisia neuvoja tai vinkkejä, joiden avulla ahdistuksesi lievenee.

Pariskunta riitelee

Toinen erinomainen keino on puhua kumppanin kanssa. Tässä on kuitenkin syytä olla varovainen, ettei loukkaa toista tahallaan. Voit kuitenkin kertoa hänelle ajatuksistasi korostaen, että tahdot tehdä töitä ahdistuksen helpottamiseksi (ja töitä parisuhteenne eteen).

Mikäli kuitenkin suunnittelet eroa, ja se on sinua ahdistava tekijä, emme suosittele ottamaan asiaa esille ennen varsinaista erokeskustelua. Kolmas hyvä keino lievittää ahdistuneisuutta on liikunta: raikas ulkoilma ja pitkä lenkki kohentavat mielialaa ja saat ajatuksillesi tilaa tuulettua.

Mikäli taas hikitreeni salilla on enemmän sinun juttusi, voit mennä hyvin purkamaan ahdistusta salille. Kaikenlainen liikunta lisää endorfiinien määrää ja hyvän olon tunnetta!

Parisuhteen päättyminen ahdistaa

Ahdistunut nainen

Parisuhteen loppuminen ahdistaa aina, huolimatta siitä, oletko päättämässä parisuhdetta itse vai onko kumppanisi halukas päättämään parisuhteen vai oletteko kenties yhdessä päättäneet päättää parisuhteenne. Parisuhde on ihmissuhde, johon liittyy paljon tunteita, muistoja ja elämyksiä.

Parisuhteen päättyminen on ihmiselle niin iso asia, että se voi saada paljon henkisiä ja fyysisiä oireita aikaiseksi. Tärkeintä on eron hetkellä muistaa, että aivan varmasti myös kumppaniasi ahdistaa.

Parisuhteen päättymiseen liittyvään ahdistukseen auttaa sama kuin muuhunkin: hyväksy ahdistuksesi ja tunteesi. Muista myös, että ahdistus koskee kaikkia eroavia ihmisiä. Etsi siis lohtua vertaistuesta – et ole yksin!

Milloin olen valmis uuteen parisuhteeseen

Vanha sanonta, että sinun tulee rakastaa itseäsi ennen kuin voit rakastaa muita, pätee yhä. Tässä tämä tarkoittaa sitä, että sinun tulee käsitellä mahdollinen ahdistuksesi ja muut tunnemöykyt sisälläsi, jotta et kanna niitä taakkana uuteen parisuhteeseen.

Nainen urheilemassa

Kun olet saanut ahdistuksesi helpottumaan – ystävien, läheisten, liikunnan ja muun palautumisen avulla sekä mahdollisen ammattiavun keinoin – pystyt antamaan uudelle parisuhteelle terveen ja tasapainoisen itsesi!

Anna siis itsellesi aikaa käsitellä ahdistusta. Muista, että vain sinä tiedät, koska olet valmis uuteen parisuhteeseen – älä siis anna muiden mielipiteiden vaikuttaa asiaan.

Sitten, kun sinusta tuntuu, niin kannattaa tutustua laadukkaisiin suomalaisiin deittipalveluihin, joista kattava vertailu löytyy täältä.

Suosituimmat artikkelit

Sisällysluettelo