Seksuaalinen turhautuminen parisuhteessa

Seksuaalinen turhautuminen

Kun The Rolling Stones loi 60-luvun rock-klassikon ’I Can’t Get No Satisfaction’, pohdittiinko laulussa seksuaalisen tyydytyksen puutetta? Kukapa tietää. Paitsi Mick Jagger itse. Varmaa on kuitenkin se, että laulun tarttuvat sanat sopivat monille seksuaalisesta turhautumisesta kärsiville ympäri maailman.

Mikä on seksuaalinen turhautuminen?

Seksuaalinen turhautuminen ilmenee, kun tarpeitasi ei tyydytetä haluamallasi tavalla harrastamasi seksin määrän ja laadun suhteen. Seksuaalista turhautumista voidaan kuvata tilanteeksi, jossa on katkos sen välillä, mitä tarvitset tai haluat seksuaalisesti ja mitä saat. Seksuaalinen turhautuminen voi saada tuntemaan olon vihaiseksi, ärtyneeksi, kriittiseksi, ahdistuneeksi tai suorastaan masentuneeksi.

Seksuaalinen turhautuminen johtuu epätasapainosta seksuaalisen tarpeen ja tyydytyksen välillä. Se on luonnollinen ja normaali asia, ja se vaikuttaa moniin ihmisiin. Seksuaalinen turhautuminen ei ole pelkästään seksin puutetta, vaan se voi johtua myös emotionaalisen yhteyden menetyksestä kumppaniin. Tämä voi heikentää mielialaa ja vaikuttaa negatiivisesti suhteeseen.

Usein pitkäaikaisessa suhteessa koetaan seksuaalista turhautumista. Esimerkiksi toinen haluaa seksiä, mutta kumppani ei. Tai ehkä toinen haluaa kokea intohimoista ja tyydyttävää seksiä koko ajan, mutta seksielämä on vain keskinkertaista. Avain seksuaalisen turhautumisen voittamiseksi pitkäaikaisessa suhteessa on puhua kumppanille tunteistaan avoimesti ja rehellisesti.

Mistä seksuaalinen turhautuminen johtuu?

Voi olla useita syitä sille, että toisen osapuolen seksihalut ovat korkeammat kuin kumppanin. Kyseessä voi olla korkeat stressitasot, elämänmuutokset, kuten lasten saaminen tai työpaikan vaihtaminen, tai jopa lääketieteelliset ongelmat tai mielenterveysongelmat.

Jos kumppani hylkää säännöllisesti yritykset aloittaa seksi tai ei näytä olevan halukas fyysiseen läheisyyteen, tällä voi olla todellista vaikutusta henkiseen ja jopa fyysiseen terveyteen. Tämä voi johtaa kaunaan ja katkeruuteen tai syyllisyyteen ja häpeään. Seksuaalinen turhautuminen voi olla näiden syiden fyysinen ilmentymä, joka vaikuttaa jopa nautintoon ja elämänlaatuun.

Tämä voi olla joko tilapäinen kuivempi jakso tai pidemmän aikavälin ongelma, mutta joka tapauksessa tällainen seksuaalisten halujen ristiriita voi johtaa suhteen hajoamiseen, jos siihen ei puututa. Seksuaalinen turhautuminen ei kuitenkaan tarkoita pelkästään seksin väliin jättämistä. Se voi olla myös syvempi halu seksiin liittyvään seksuaaliseen läheisyyteen.

Miten seksuaalinen turhautuminen ilmenee?

Tässä on joitain seksuaalisen turhautumisen oireita, jotka voivat auttaa sinua tunnistamaan tämän ongelman elämässäsi:

 • Kumppanisi on torjunut sinut muutaman viime kerran, kun olet yrittänyt aloittaa seksin harrastamisen
 • Huomaat, että sinä ja puolisosi harrastatte seksiä yhä harvemmin
 • On asioita, joita haluat seksielämältäsi, mutta et saa niitä
 • Huomaat, että muutokset kehossasi tai käyttämäsi lääkkeet ovat tehneet sinusta vähemmän kiinnostuneen seksistä 
 • Olet mahdollisesti ottanut riskejä, kuten harrastanut suojaamatonta seksiä tai seurustellut useiden kumppanien kanssa, täyttääksesi seksuaaliset halusi
 • Huomaat olevasi liian väsynyt tai stressaantunut harrastaaksesi seksiä, vaikka haluaisit tehdä niin
 • Kritisoit kumppaniasi sen sijaan, että kertoisit suoraan mistä pidät tai et pidä
 • Reagoit syyttämällä kumppaniasi kun hän kysyy sinulta jotain asiaan liittyen
 • Sulkeudut kokonaan etkä vastaa kumppanin kysyessä

Miten käsitellä seksuaalista turhautumista?

Ongelmaa voi olla vaikeampi ratkaista, jos se johtuu kumppanin kiinnostuksen tai halun puutteesta. Vai johtuuko se seksuaalitoiminnasta, mielenterveysongelmista tai jostain vielä diagnosoimattomasta sairaudesta. Kiihtyneenä tuntemattoman haasteen kohtaaminen voi tuntua ylitsepääsemättömältä.

Itsetyydytys voi lievittää oireita varsinkin alussa, mutta se ei todennäköisesti auta pidemmällä aikavälillä. Jos huomaat tekeväsi tätä säännöllisesti, se voi itse asiassa aiheuttaa vielä suurempaa kaunaa kumppania kohtaan. Parisuhteessa toki itsetyydytys on parempi vaihtoehto kuin sokerideittailu muiden kumppanien kanssa.

Voi olla myös hyvä tehdä joitakin fyysisiin kosketuksiin perustuvia harjoituksia, jotka poistavat yhdyntäpaineen ja auttavat sen sijaan muodostamaan uudelleen yhteyden kumppaniin parhaalla mahdollisella tavalla.

Libidoon ja seksuaaliseen haluun liittyvissä ongelmissa ei kuitenkaan ole mitään nopeaa vippaskonstia. Siksi on tärkeää löytää tapoja pitää oireet kurissa sillä välin kun ratkaisua etsitään, ihan jo oman mielenterveyden ja parisuhteen hyvinvoinnin vuoksi.

Avoin keskustelu asiasta on tärkeää

Mikäli olet joutunut tähän tilanteeseen, on tärkeää, ettet vain haudo sitä yksinäsi. On tärkeää puhua asiasta avoimesti ja rehellisesti kumppanillesi. Kerro rehellisesti miltä sinusta tuntuu ja että et koe seksielämäsi tyydyttävän sinua tällä hetkellä. Yritä välttää syyllistämistä, vaikka sinusta tuntuu, että asia on epäoikeudenmukainen.

Todennäköisesti kumppanisi on myös tietoinen ongelmasta ja on avoimempi keskustelemaan siitä, jos häntä ei saada tuntemaan, että se on pelkästään hänen syytään. Yritä ajatella asioita kumppanisi näkökulmasta. Onko harrastamasi seksin määrä tai laatu heikentynyt entisestään sen jälkeen, kun olet kamppaillut seksuaalisen turhautumisen oireiden kanssa? Voisiko olla niin, että vihasi tai ärsyyntymisesi ovat luoneet sellaisen skenaarion, jossa et tunne enää itseäsi turvalliseksi kumppaniksi.

Turvallisuuden tunne ja emotionaalinen kiintymys on välttämätön ensimmäinen askel menetetyn läheisyyden uudelleenrakentamiseksi. Vaikka olo saattaa tuntua vaikealta ennen kuin ongelma ratkeaa, on tärkeää saada viha hallintaan, jotta kierre saadaan pysäytettyä ajoissa.

Nopeat vinkit seksuaaliseen turhautumiseen

Pariskunta harrastaa liikuntaa
 • Harrasta liikuntaa päästäksesi eroon tukkeutuneesta energiasta
 • Kokeile meditaatiota. On olemassa paljon sovelluksia tai ohjattuja meditaatioita esimerkiksi YouTubessa 
 • Älä sulje pois masturbaatiota, se voi olla hyödyllinen tapa lievittää jännitystä
 • Soita rentoa musiikkia rauhoittaaksesi tunteitasi
 • Varaa aikaa muihin mukaviin aktiviteetteihin, kuten ruoanlaittoon tai lasten kanssa leikkimiseen. Rohkaise kumppaniasi tekemään näitä kanssasi, niin saatat jopa sytyttää yhteyden uudelleen ja tämä voikin olla ensimmäinen vaihe päästäksesi takaisin tyydyttävään seksielämään

Useimmat kärsivät ajoittain seksuaalisesta turhautumisesta, joten ei kannata olla kovin huolissaan, se on normaali osa tervettä parisuhdetta. Tärkeintä on kommunikoida asiasta avoimesti ja rehellisesti ja auttaa kumppania ymmärtämään, miksi sinulle on tärkeää, että etsitte yhdessä ratkaisun tähän ongelmaan. Näin pääset takaisin kohti sellaista tyydyttävää seksielämää, jonka tiedät ansaitsevasi. Te molemmat ansaitsette.

Suosituimmat artikkelit

Sisällysluettelo