Yksinäisyys eron jälkeen – näin selviät

Yksinäisyys eron jälkeen

Yksinäisyys eron jälkeen on yleistä ja jopa odotettua. Jaoit elämäsi kumppanisi kanssa, ehkä teillä on lapsia ja suunnittelit todennäköisesti yhteistä tulevaisuutta. Ero herättää voimakkaita tunteita, joista monet voivat johtaa yksinäisyyden tunteeseen.

Sinä itse määrittelet yksinäisyyden

Me itse määrittelemme, mitä yksinäisyys meille tarkoittaa. Jos kohtelemme sitä tuhoavana asiana, niin sitten se on sitä. Mutta toisaalta, jos näet yksinäisyydessä etuja, se voi muodostua sinulle jännittäväksi matkaksi itseesi.

Suhdealue on erittäin haavoittuvainen. Ero voi heikentää täysin kenen tahansa itseluottamusta, koska se vaikuttaa kaikkein “tuskallisimpiin” kohtiin, kuten itsensä rakastamiseen ja tulevaisuuteen luottamiseen.

Mikä saa tuntemaan yksinäisyyttä eron jälkeen?

Kun suhde päättyy, on useita tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa eron jälkeiseen yksinäisyyteen:

  • Suru ja viha: Avioero ja parisuhteen hajoaminen voivat saada tunteiden vuoristoradalle. Suru jopa viha voivat olla yleisiä. Tällaiset tunteet voivat saada vetäytymään, mikä voi johtaa yksinäisyyden tunteeseen.
  • Erottaminen perheestä ja ystävistä: Eron sattuessa ei ole harvinaista, että eroat myös ystäväpareista, etenkin niistä, jotka ovat lähimpänä exääsi. Nämä ihmiset olivat tärkeä osa yhteistä elämääsi, ja he saattavat hyvinkin kadota kokonaan uudesta elämästäsi.
  • Lapsen huoltajuus: Kun lapset ovat mukana erossa, on usein käsiteltävänä huoltajuusongelmia. Jos jaat huoltajuuden exän kanssa, saatat joskus joutua olemaan yhtäkkiä ilman lapsia. Tämä voi lisätä yksinäisyyden tunnetta myös eron jälkeen.
  • Lomamasennus: Monilla pariskunnilla on säännöllisiä lomaperinteitä, jotka jaetaan usein perheen ja ystävien kanssa. Lomat saattavatkin tuoda mukanaan suhteen jälkeistä yksinäisyyttä.

Kuinka käsitellä yksinäisyyttä?

Hyväksy tunteesi, sillä olethan yhtäkkiä menettänyt jonkun tärkeän elämässäsi. Saatat myös tuntea olevasi vieraantunut muista. 

  • Vältä uutta suhdetta heti eron jälkeen: Älä anna eron jälkeisen yksinäisyyden pakottaa sinua heittäytymään toiseen suhteeseen liian nopeasti. Jos käytät uutta suhdetta välttääksesi yksinäisyyden tai eron tunteet, kannattaa harkita uudelleen. Yritä sen sijaan viettää parantavaa aikaa itsesi kanssa ennen kuin etsit treffiseuraa
  • Aloita uusi rutiini: Parisuhteen menettäminen voi tarkoittaa, että elämäntapasi on muuttunut dramaattisesti. Jos asuit kumppanisi kanssa, sinulla on todennäköisesti ollut säännöllinen jokapäiväinen rutiini. Mitä pidempi suhde, sitä juurtuneemmaksi tuo päivittäinen rutiini on todennäköisesti tullut. Ero voi yhtäkkiä kaataa kaiken, jolloin tunnet olosi hämmentyneeksi. Yritä suunnitella itsellesi uusi rutiini. 
  • Osallistu: Vapaaehtoistyö ja muiden ihmisten kanssa oleminen voi parantaa mielialaasi 
  • Ole hyvä itsellesi: Yritä viettää muutama nautinnollinen hetki joka päivä. Ehkä nautit kävelystä, vaahtokylvystä, joogasta, kirjan lukemisesta tai lempimusiikkisi kuuntelusta. Mikä tahansa tuo välitöntä nautintoa, käytä aikaa sen tekemiseen. 

Yksinäisyyden sijaan ole kiitollinen

Kun elämämme muodostuu stressaavaksi, unohdamme kiitollisuuden tärkeyden. Jos tunnet yksinäisyyttä eron jälkeen, suorita päivittäin kiitollisuusharjoitus. Jos sinusta tuntuu, että kiitollisuuspäiväkirja on ensi kuulemalta tyhmä, kokeile edes.

Kiitä universumia lapsistasi, kiitä myös itseäsi lujuudestasi, rohkeudestasi, halustasi parempaan ja onnellisempaan elämään. Älä kitsastele isojen tai pienten kiitollisuushetkien parissa.

Kirjoita esimerkiksi kuinka onnellinen ja kiitollinen olet terveydestäsi. Iloitse mahdollisuudesta olla kuka haluat ja kehittyä paremmaksi. Kirjoita kiitollisuuspäiväkirjaasi kaikki, mikä saa sinut hymyilemään.

Muista, että elämäsi tärkein henkilö olet sinä

You are not alone

Älä ole itsesi vihollinen. Älä pakota itseäsi olemaan onnellinen, jos et tunne olevasi sellainen. Hyväksy yksinäisyys suhteen päättymisen jälkeen. Se on luonnollista, koska olet menettänyt tärkeän henkilön. Saatat tuntea olosi vieraantuneeksi etkä halua kommunikoida muiden kanssa. Anna itsellesi tämä “sosiaalinen hengähdystauko”. Jos olet vielä kaksi vuotta avioeron jälkeen masentunut, ota yhteyttä ammattilaisiin.

Muutos on aina vaikeaa

Ero merkitsee yleensä paljon muutoksia ja mullistuksia. Ehkä sinun on muutettava pois perheestä tai suhteesta. Sinulla saattaa olla enemmän taloudellisia paineita sinkkuna, ja jos sinulla on lapsia, sinulla on myös monia asioita hoidettavana.

Muutos voi joskus tuntua ylivoimaiselta, joten on hyvä käsitellä asioita suunnitelmallisesti, kirjoittaa vaikkapa tehtävälista asioista, jotka pitää huomioida. Epävarman tulevaisuuden ei pidä antaa hämmentää, ota se tehtävä kerrallaan, niin se tuntuu vähemmän pelottavalta ja paljon paremmin hallittavalta.

Usein kysytyt kysymykset

Kuinka voi opetella olemaan eron jälkeen yksin?

Jos haluat lopettaa yksinäisyyden tunteen eron jälkeen, ajattele että sinulla on mahdollisuus parantua ja aloittaa alusta omilla ehdoillasi. Nämä asiat olivat mahdottomia, kun olit vielä jonkun kanssa, joka ei antanut sinulle ansaitsemaasi rakkautta ja kunnioitusta.

Kun olet yksinäinen eron jälkeen, unohdat, että vaikka olisit jonkun kanssa epäterveessä suhteessa, voit silti olla yksinäinen. Muistele niitä aikoja, jolloin tunsit surua ollessasi naimisissa.

Miksi yksinäisyyden tunne valtaa?

Et ole tehnyt sisäistä työtä ja käsitellyt omia tunteitasi. Mitä enemmän teet tätä, sen nopeammin pääset siirtymään eteenpäin.

Kuinka lopettaa pitkäaikainen suhde?

Kerro toiselle suoraan, miksi olet päätynyt tähän ratkaisuun. Valitse kuitenkin sanasi tarkkaan, ei ole syytä loukata toista. On aikuismaista ja huomaavaista toista kohtaan hoitaa eroaminen kasvotusten.

Milloin voi aloittaa uuden suhteen eron jälkeen?

Vasta eronneen on hyvä antaa itselleen aikaa. Uuteen suhteeseen ei kannata sitoutua heti erokriisin jälkeen. Vaikka deittisovellukset houkuttelevat, kannattaa ensin käsitellä asioita itsensä kanssa.

Suosituimmat artikkelit

Sisällysluettelo